Nascholing vakbekwaamheid Code 95

Wat is de Richtlijn vakbekwaamheid?

De Richtlijn vakbekwaamheid is een Europese richtlijn. In de Richtlijn staat wat u moet doen om beroepschauffeur te worden én te blijven. De Richtlijn geldt vanaf 10 september 2008 voor buschauffeurs en vanaf 10 september 2009 voor vrachtautochauffeurs.

De Richtlijn bestaat uit twee onderdelen:

  • basiskwalificatie (behalen code 95) (is al beschreven in het behalen van het vrachtautorijbewijs met de code 95
  • nascholing (behouden code 95)

Voor wie is de Richtlijn?

De Richtlijn geldt voor alle EU beroepschauffeurs en beroepschauffeurs die in de EU werken. Onder deze regelgeving is een geldige code vakbekwaamheid (code 95) verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C of D noodzakelijk is. Deze code (95) wordt op het rijbewijs geplaatst.

Alle houders van een rijbewijs

  • D, afgegeven vóór 10 september 2008 en
  • C, afgegeven vóór 10 september 2009,
    zijn vrijgesteld van het behalen van de basiskwalificatie vakbekwaamheid. Zij hoeven vanaf die data nog géén geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs te hebben. Als zij beroepsmatig als chauffeur werken, dan moeten zij wel nascholing gaan volgen.
    Deze chauffeurs moeten binnen zeven jaar na bovengenoemde datum (rijbewijs D voor 10 september 2015 en rijbewijs C voor 10 september 2016) de nascholing hebben gevolgd om vakbekwaam te blijven.

Vrijstelling voor een kleine groep chauffeurs

Er zijn beroepsbestuurders die vrijgesteld zijn van het hebben van een geldige code vakbekwaamheid. Een overzicht van deze vrijstellingen kunt u vinden op de website van ILT.