Nascholing Code 95

Bewijs van vakbekwaamheid beroepschauffeur

Als bewijs van vakbekwaamheid voor het beroepsmatig mogen besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is, krijgen rijbewijshouders de Code 95 op het rijbewijs bijgeschreven.

35 uur nascholing, waarvan ten minste één praktijktraining
De Code 95 krijgt u door het behalen van de basiskwalificatie. Wanneer u uw D rijbewijs voor 10-09-2008 of uw C rijbewijs voor 10-09-2009 heeft gehaald, kunt u de Code 95 behalen door middel van het volgen van 35 uur nascholing. In dat geval hoeft u géén basiskwalificatie te halen. Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt u bij de gemeente de Code 95 op uw rijbewijs laten zetten.

De Code 95 is vijf jaar geldig. Om de Code te verlengen volgt u 35 uur nascholing, waarvan ten minste één praktijktraining. Als u dit niet doet kunt u de Code 95 niet verlengen en mag u niet meer beroepsmatig rijden. Begin op tijd met het volgen van nascholing, dit kan vanaf vijf jaar voor de einddatum van de Code 95.

Wat is de Richtlijn vakbekwaamheid?

De Richtlijn vakbekwaamheid is een Europese richtlijn. In de Richtlijn staat wat u moet doen om beroepschauffeur te worden én te blijven. De Richtlijn geldt vanaf 10 september 2008 voor buschauffeurs en vanaf 10 september 2009 voor vrachtautochauffeurs.

De Richtlijn bestaat uit twee onderdelen:

  • basiskwalificatie (behalen code 95) (is al beschreven in het behalen van het vrachtautorijbewijs met de code 95
  • nascholing (behouden code 95)

Voor wie is de Richtlijn?

De Richtlijn geldt voor alle EU beroepschauffeurs en beroepschauffeurs die in de EU werken. Onder deze regelgeving is een geldige code vakbekwaamheid (code 95) verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C of D noodzakelijk is. Deze code (95) wordt op het rijbewijs geplaatst.

Alle houders van een rijbewijs

  • D, afgegeven vóór 10 september 2008 en
  • C, afgegeven vóór 10 september 2009,
    zijn vrijgesteld van het behalen van de basiskwalificatie vakbekwaamheid. Zij hoeven vanaf die data nog géén geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs te hebben. Als zij beroepsmatig als chauffeur werken, dan moeten zij wel nascholing gaan volgen.
    Deze chauffeurs moeten binnen zeven jaar na bovengenoemde datum (rijbewijs D voor 10 september 2015 en rijbewijs C voor 10 september 2016) de nascholing hebben gevolgd om vakbekwaam te blijven.

Vrijstelling voor een kleine groep chauffeurs

Er zijn beroepsbestuurders die vrijgesteld zijn van het hebben van een geldige code vakbekwaamheid. Een overzicht van deze vrijstellingen kunt u vinden op de website van ILT.